Стандарти НАТО для військової форми та спорядження військовослужбовців ЗС України

Технічні умови

Одним із результатів докорінного реформування системи речового забезпечення ЗСУ, стало затвердження технічних умов на нові зразки елементів форми та спорядження.

Бюджетом Міністерства оборони України на цей рік, було передбачено витратити на розробку технічних умов елементів екіпірування 700 тис. грн. Не секрет, що напрямок матеріального забезпечення завжди мав одну з найбільших корупційних складових. Розробка технічних умов (ТУ) під конкретних виробників, відсутність ТУ на окремі елементи, непрозорі процедури несприяли стану забезпечення та боєздатності війська.

Робочою групою були самостійно розроблені технічні умови для приблизно 60 елементів військової форми та спорядження ( за стандартами НАТО, с присвоєнням кодів NSN *). Це перщі ТУ на які Міністерство оборони не витрачало кошти та має повні інтелектуальні права.
* NSN - National Stock Number або NATO Stock Number - 13 знакова система нумерації амуніції та обмундирування. Наявність NSN на бирці автоматично підтверджує якість, оригінальність та контрактність виробу. NSN складається з чотирьох груп цифр: тип виробів, країна походження, номер конкретного виробу

На початку квітня, затверджені перші ТУ - на сумку - укладку медичної аптечки (ТУ У 14.1-00034022-016:2015) та на тканини для виготовлення форми (ТУ У 13.2-00034022-024:2015).

Готується затвердження інших технічних умов на нові головні убори, бойові та маскувальні костюми, нові черевики та інші елементи форми та спорядження. Після затвердження всі ТУ будуть оприлюднені на веб-сайті Міністерства оборони, перші затверджені умови вже доступні на веб-сайті військового відомства.

Черевики Черевики


Відповідно до ТУ "Тканини бавовняні та змішані тканини для виготовлення верху форменого та спеціального одягу" (повний текст на веб-сайті МОУ) затверджено пять типів таканин:

Тип 1: Тканина бавовняна мерсеризована гладкопофарбована або вибивна (камуфльована) з поверхневою густиною не менше 300 г/м2 зі 100% бавовняної пряжі, що виготовлена у відповідності до вимог ДСТУ 2535. За основу формування вимог до цього типу тканини взято загальні технічні вимоги до тканини типу "Moleskin", що використовується для виготовлення військової форми одягу для військовослужбовців армій NATO, зокрема армії ФРН.

Тип 2: Тканина бавовняна мерсеризована гладкопофарбована або вибивна (камуфльована) з поверхневою густиною не менше 260 г/м2 зі 100% бавовняної пряжі, що виготовлена у відповідності до вимог ДСТУ 2535. За основу формування вимог до цього типу тканини взято загальні технічні вимоги до тканини типу "Саржа", що використовувалась для виготовлення військової форми одягу для військовослужбовців Збройних Сил колишнього СРСР.

Тип 3: Тканина змішана гладкопофарбована або вибивна (камуфльована) з поверхневою густиною у 260 г/м2 зі змішаної пряжі 65% бавовни та 35% поліестеру, що виготовлена у відповідності до вимог ДСТУ 2535. За основу формування вимог до цього типу тканини взято загальні технічні вимоги до тканини типу "Twill", що використовувалась для виготовлення військової форми одягу для військовослужбовців армії Великобританії та ФРН.

Тип 4: Тканина змішана гладко пофарбована або вибивна (камуфльована) з поверхневою густиною не менше 220 г/м2 зі змішаної пряжі 65% бавовни та 35% поліестеру, що виготовлена у відповідності до вимог ДСТУ 2535. За основу формування вимог до цього типу тканини взято загальні технічні вимоги до тканини типу “Ріпстоп”, що використовувалась для виготовлення військової форми одягу для військовослужбовців Збройних Сил Литовської Республіки та Республіки Білорусь.

Тип 5: Тканина змішана гладкопофарбована або вибивна (камуфльована) з поверхневою густиною не менше 220 г/м2 зі змішаної пряжі 50% бавовни та 50% нейлону, що виготовлена у відповідності до вимог ДСТУ 2535. За основу формування вимог до цього типу тканини взято загальні технічні вимоги до тканини типу “NICO Ripstop”, що використовувалась для виготовлення військової форми одягу для військовослужбовців Збройних Сил Литовської Республіки та Республіки Білорусь.

В залежності від фарбування та виду обробки типи тканин поділяються на дев'ять класів. Зразки фарбування наведені у додатках до ТУ із зазначенням кольорів в Pantone Textile System, в тому числі цифровий камуляж ММ-14

Технічні умови