Військова форма 2015: проект польової форми

оновлено 07.05.15
Малюнки польової форми в українському камуфляжі та у варані, мазепінка, варінти кокарди

В продовження теми військової форми сьогодні піде мова про проект нової польової форми, яку розробляє робоча група штатних фахівців та волонтерів при Міноборони.

Очолює групу відомий у галузі військового одягу та спорядження розробник та виробник Костянтин Леснік:
Я руковожу официальной рабочей группой МО, которой поручено разработать новые нормы положенности, новые стандарты определения качества снаряжения, разработать новые образцы снаряжения. Все это должно иметь классификацию и стандартизацию используемую в НАТО (ISO, ANSI). И все эти задачи должны быть выполнены в кратчайшие сроки, чтобы закупки со второго полугодия велись уже по новым утвержденным нормам. В моей группе достаточно штатных и нештатных специалистов, но пласт работы и сроки просто ошеломляющие, тк приходится начинать все с чистого листа, так как теперешнее закупаемое в основном имущество сертифицируется (не смеяться и не ныть) по советским ГОСТам 70-х 80-х годов 20 века.

Деякі розробки вже погоджені на різних стадіях, дещо залишилось для історії як один з варіантів. Завдяки зусиллям робочої групи ЗС України нарешті отримали офіційно затверджений стандартний малюнок камуфляжу.

Робочою групою розроблений проект літньої польової форми. Чим відрізняється нова від форми зразка 2014 року?

Літня польова форма ЗС України 2014 Куртка утеплена польова ЗС України 2014
Польова форма зразка 2014 року

Головне - зовсім іншою якістю тканини та ергономічністю. Для роботи відібрані зразки тканин, які використовуються в арміях США, ФРН, а також власні розробки перспективних тканин (в тому числі із включенням до складу льону). Перевірка відповідності якості тканини нової форми буде проводитись за ДСТУ-ISO, що у порівнянні з існуючими стандартами тканини збільшує кількість параметрів сертифікації в сім разів.

Покрій нової форми на основі американського ACU і найкращої розробки торгової марки "P1G-TAC" - костюму "MABUTA Mk-2" (сучасна версія радянської "Мабути"). Костюм не буде суцільним як було раніше, куртки та штани будуть поставлятися окремо, як у арміях країн NATO. Буде змінена і розмірна сітка.

За словами радника Президента Юрія Бірюкова, з березня планується розпочати експериментальну експлуатацію нової форми (тканина: 40% бавовна, 35% поліестер, 15% льон) батальйоном 79-ї окремої аеромобільної бригади, за результатами якої до форми будуть вноситися зміни щодо ергономіки та функціональності:
Батальон Феникс 79й бригады получил полевую летнюю форму в августе 2014 года. По существующим нормам вещевого обеспечение им положена замена формы через 9 месяцев (и аналогии с беременностью тут уместны) - то есть, в мае 2015 года.
Но...
Но форма в полевых условиях выдерживает 3-4 месяца, не больше. И никаких вариантов. А изменения в Положение о вещевом обеспечении будет приниматься Кабмином с середине весны, по нему будут новые нормы замены.
Что делает обычный ‪#‎всепропальщик‬? Правильно - паникует и матерится.
Что делаем мы с вами? Правильно - покупаем форму. На весь батальон. Весь, все 546 человек.
А что делает армия с размерами формы (пока)? Правильно - шьет по усредненной таблице размеров 1947 года.
А что делаем мы с вами? Правильно - снимаем мерки с каждого боца, индивидуально.
Цена вопроса - 417 144 гривен, из которых 250 000 уже оплачено.
И тут вот есть еще один момент. А точнее - много приятных моментов:
1) Форма образца 2015 года - это улучшенный и оптимизированный крой украинской формы, разработанный Konstantin Lesnik. А кто он - ну, гугла в помощь.
2) Форма будет проходить официальную "экспериментальную носку" - и с учетом комментариев батальона будут вносится изменения.
3) Ткань новая - 40% хлопок, 35% полиэфир 15% ЛЕН. Параметры ткани - офигеть, но надо все-таки эту ткань обкатать в полевых условиях. 4) Выдача формы начнется в первый числах марта.

Щодо кольору (варіанту камуфльованого малюнку) форми то робота в цьому напрямку також йде. Партія форми для експериментальної експлуатації шиється у стандартному камуфльованому забарвленні ЗС України. Якій буде варіант забарвлення форми у разі її затвердження - питання поки відкрите.
фото: facebook.com/konsles
Малюнки польової форми в українському камуфляжі та у варані, мазепінка, варінти кокарди
літня повсякденна
польова форма та спорядження 2015
польова форма та спорядження 2015
Проект літьної польової форми зразка 2015 року (експериментальний) ЛПК-з15-Е:

Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015

Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015 Літня польова форма 2015
Нагрудні кишені мають два варіанти доступу (під ліву і праву руку), для зручності використання із засобами захисту (бронежилетом)

польова форма 2015 - штани кишеня стегно польова форма 2015 - штани кишеня нижня
Для тих у кого питання навіщо деякі кишені на штанях, пряма мова одного з розробників:
Кишеня на голіні використовується при роботі на транспорті, а не в русі!!! Європейські армії NATO до 50% часу проводять на транспорті. Залізьте в кишеню набедрену коли вона під кутом 90% стоїть... Ви за компом? Дотягніться до голіні... Що зручніше?

польова форма 2015 - налокітник польова форма 2015 - штани наколінник


Польова кепка в стандартному камуфльованому забарвленні та камуфляжі "Варан" з одним з варіантів кокарди:
польова кепка в стандартному камуфляжі польова кепка в камуфляжі Варан


Черевики з високими берцями. Розглядаються у якості стандартних для ЗС України. Експериментальне носіння проводиться одночасно з проектом літньої польової форми батальйоном 79-ї окремої аеромобільної бригади.
Черевики Черевики Черевики Черевики
фото: facebook.com/konsles