Обов'язкова служба у резерві для осіб, що звільняються з військової служби

Обов'язкова служба у резерві для осіб, що звільняються з військової служби ЗСУ

Верховною Радою України, 19 березня, прийнято рішення щодо запровадження обов'язкової служби (в особливий період) у резерві першої черги оперативного резерву для осіб, що звільняються з військової служби. Відповідний законопроект підтримано 273 голосами.

Закон "Про військовий обов'язок і військову службу" доповнено статтею 26-2:
Проходження служби у військовому резерві в особливий період

1. В особливий період на службу у військовому резерві до першої черги оперативного резерву в обов'язковому порядку зараховуються військовослужбовці, які звільнені зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період і які за своїми професійними та морально-психологічними характеристиками і станом здоров'я придатні до служби у військовому резерві та відповідають установленим вимогам проходження служби у військовому резерві.

2. Після завершення особливого періоду громадяни, які проходили службу у військовому резерві першої черги оперативного резерву, мають право у добровільному порядку укласти контракт на проходження служби у військовому резерві на умовах, визначених цим Законом".

Головною метою закону (як зазначено в пояснювальній записці) є створення правового підґрунтя для залучення до служби у військовому резерві військовослужбовців з бойовим досвідом, набутим під час збройного конфлікту на cході держави.

Закон направлено на підпис Президенту України. Кабінету Міністрів запропоновано протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Генеральним штабом розроблений порядок зарахування військовослужбовців при звільненні з військової служби в запас (демобілізації) до оперативного резерву першої черги.



Використані джерела:
Проект Закону від 16.03.2015 № 2377 "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо служби у військовому резерві в особливий період"