81 тактична група

81st Tactical Group
Емблема 81 ТГр Сформована на підставі Указу Президента України від 02.06.2003 року №459 "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак" та постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 року №869 "Про забезпечення діяльності українського миротворчого контингенту, що направляється до Республіки Ірак для участі у міжнародній миротворчій операції" для заміни 7-ї окремої механізованої бригади, яка виконувала завдання з вересня 2004 року по травень 2005 року.

Структура тактичної групи
• управління
• 1-а аеромобільна рота
• 2-а аеромобільна рота
• 3-а аеромобільна рота
• 4-а аеромобільна рота
• розвідувальна рота
• рота військової поліції
• медична рота
• окрема батарея 120-мм мінометів
• інженерно-саперний взвод
• взвод РХБЗ
• вузол зв'язку


Чисельність групи

864 осіб,
41 військовий радник, та група офіцерів:
Багатонаціональних Сил у Іраку/Багатонаціонального Корпусу у Іраку (м. Багдад) - 6 осіб
штабу Багатонаціональної дивізії «Центр-Південь» (м. Ед-Діванія) - 27 осіб
група військової служби правопорядку - 3 особи

Озброєння і техніка:
БТР-80, БРДМ-2, автомобільна техніка різного призначення.


Командування групи

• командир групи - генерал-майор Сергій Горошніков
• заступник командира групи - полковник Олександр Хмельов


Формування частини

Після завершення передислокації до Іраку 7-ї окремої механізованої бригади (у жовтні 2004 року), в Сухопутних військах почалося формування 8-ї окремої механізованої бригади для наступної ротації.

Управління бригади і 81 окремий механізований батальйон було заплановано сформувати на базі 24 механізованої бригади у м. Яворів, 82 батальйон - на базі 51 механізованої бригади у м Володимир-Волинський.

13-14 листопада в базовому таборі "Delta" 7-ї бригади працювала рекогносцирувальна група нової ротації українського миротворчого контингенту в Республіці Ірак. До її складу увійшли кандидати на посади командира українського миротворчого контингенту - заступник командира багатонаціональної дивізії "Центр-Південь" генерал-лейтенант Володимир Баталюк, командир 8 омбр - полковник Ігор Оверін і представники Головного командування Сухопутних військ ЗС України.

Групу ознайомили із системою охорони та оборони базового табору, діяльністю штабу і тактико-оперативного центру з'єднання, логістикою, системою зв'язку бригади, організацією медичного забезпечення, питаннями співпраці з місцевою владою та силовими структурами провінції Васіт.

Але ще під час формування попереднього контингенту тривали активні дискусії українських політиків щодо доцільності перебування українських військ в Іраку, та відповідно була скорочена чисельність 7-ї бригади (один з трьох батальйонів був розформований). Питання виведення контингенту, особливо на тлі президентських виборів, було актуальне, тому до Іраку в ході наступної ротації запланували відправити скорочений підрозділ.

Замість формування 8 окремої механізованої бригади, було прийнято рішення відправити до Іраку 80 окремий аеромобільний полк.

Відповідно:

• директиви Міністра оборони України від 20.11.2004 року Д-312/1/027 «Про проведення організаційних заходів у Збройних Силах України»

• директиви Міністра оборони України від 24.11.2004 року Д-57 «Про проведення ротації і направлення миротворчих контингентів Збройних Сил України до складу місій Організацій Об'єднаних Націй та Багатонаціональних сил у Республіці Ірак у 2005 році»

• наказу Головнокомандувача Сухопутних військ ЗС України від 13.12.2004 року №329

• директив командувача військ Західного оперативного командування від 8.12.2004 року №15/1/0169 та Д-23 «Про організацію формування та підготовки 80 окремого аеромобільного полку до виконання завдань за призначенням в Республіці Ірак»

в період з 14 грудня 2004 року до 29 березня 2005 року проведено переформування 80 окремого аеромобільного полку в 81-у тактичну групу та бойове злагодження групи.

Хоча 81-у групу іноді називають полковою, фактично це була батальйонна тактична група.

11 січня 2005 року Верховна Рада України прийняла постанову, в якій президенту запропонувала повернути українських військових зі складу контингенту в Республіці Ірак. Поетапне виведення українського контингенту почалося з 15 березня 2005 року, поверненням частини підрозділів 7-ї бригади. Президентом України Віктором Ющенком був підписаний план поетапного виведення миротворчого контингенту з Іраку, яке повинне завершиться до кінця 2005 року.


Передислокація до Іраку

15 квітня двома рейсами літаків Іл-76 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" до Республіки Ірак доставлено передову групу нової ротації українського миротворчого контингенту в цій країні.

Зокрема, до базового табору "Delta" прибули 89 військовослужбовців 81-ї тактичної групи та 44 офіцери оперативної групи Міністерства оборони України, яку очолив перший заступник Головнокомандувача Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Валерій Фролов.

Ротація тривала до 12 травня. Для її забезпечення заплановано та здійснено 42 авіаційні рейси. Протяжність маршруту 2800 кілометрів, час польоту близько чотирьох годин.

В ході ротації до України повітряним шляхом повернулися військовослужбовці 7-ї омбр. Також 73 одиниці техніки та 30 контейнерів з військовим майном, що вивільнилися у зв'язку зі скороченням контингенту та не підлягають реалізації іракським силовим структурам, були відправлені в Україну морським поромом.


Виконання завдань

В Іраку 81-а тактична група, замінила 7-у окрему механізовану бригаду у складі БНД "Центр - Південь" (MND - Central South).

ПольщаБагатонаціональна дивізія "Центр-Південь"
Польща1-а бригадна тактична група
      Польщабатальйон управління
      Польща1-а батальйонна тактична група
      Польща2-а батальйонна тактична група
      Болгарія3-я батальйонна тактична група
ПольщаОкрема десантно-штурмова група
УкраїнаБатальйонна тактична група (81 ТГр)
СальвадорБатальйонна тактична група
ПольщаБатальйон управління
ПольщаБатальйон логістики
РумуніяІнженерний батальйон
СШАПідрозділи підтримки

Незважаючи на значне скорочення кількості особового складу, зона відповідальності та обсяг завдань залишилися без змін:

• підтримання безпеки у зоні відповідальності, супроводження конвоїв, гуманітарних вантажів, несення служби на блокпостах, патрулювання тощо;

• охорона органів місцевого самоврядування, релігійних та історичних пам'яток, мостів, джерел питної води та інших важливих об'єктів;

• контроль за здачею зброї цивільним населенням та учасниками колишніх озброєних формувань;

• здійснення інженерних та інших робіт, необхідних для ліквідації наслідків конфлікту, надання допомоги у забезпеченні цивільного населення питною водою;

• забезпечення безпеки діяльності міжнародних гуманітарних організацій, надання допомоги у перевезенні гуманітарних вантажів;

• евакуація цивільного населення у разі виникнення небезпеки його життю;

• надання медичних послуг, насамперед, першої медичної допомоги цивільному населенню;

• виконання інших функцій із забезпечення безпеки і дотримання прав людини.

Одним з основних завдань стала підготовка підрозділів 3-й піхотної бригади іракської армії, яка згодом повинна прийняти під контроль провінцію Васіт після виведення українського контингенту.

Дислокація підрозділів:

Управління та підрозділи тактичної групи без 4 аеромобільної роти - табір "Delta", аэродром міста Ель-Кут.

4 аеромобільна рота - табір "Zulu", 8 км на південь від м. Ес-Сувейра (команди роти майор Сергій Дзюма).

генерал-майор Горошніков

З 18 квітня почалося спільне несення служби військовослужбовців 7 омбр та 81-ї групи з охорони базового табору "Delta"

10 травня, у базовому таборі "Delta" відбулася урочиста церемонія передачі повноважень з підтримання миру і стабільності в провінції Васіт від 7-ї окремої механізованої бригади до 81-ї тактичної групи.

Підготовкою управління та підрозділів 3-ї піхотної бригади іракської армії опікувалися військові радники зі складу відділу військової допомоги групи. За результатами підготовки проводилась сертифікація підрозділів.

25 липня в базовому таборі українського контингенту відбулася церемонія передачі двох районів зони відповідальності від 81 тактичної групи 1-у і 2-у батальйонам 3-ї піхотної бригади іракської армії.

Згідно з висновками сертифікації, іракські підрозділи були оцінені як здатні самостійно проводити планування, виконання та проведення антитерористичних операцій за підтримки Багатонаціональних сил.

У зв'язку з цим провінція Васіт розділена на чотири зони відповідальності, дві з яких будуть перебувати під контролем іракської армії. Контроль ще в одній зоні - 10-кілометровій ділянці ірано-іракського кордону - покладений на бригаду іракської прикордонної поліції.

На український континент покладені повноваження з нагляду і контролю за діяльністю іракських підрозділів. Плани всіх операцій повинні подаватися на розгляд і затверджуватися командиром 81-ї тактичної групи ЗС України. Крім того, іракські військові будуть звітувати українцям про свою діяльність.

Після завершення підготовки 3-го батальйону 3-ї піхотної бригади іракської армії відбулася передача йому базового табору "Zulu". 25 серпня, 4-а аеромобільна рота була виведена з табору на базу "Delta".

Ірак. Табір Зулу Ірак. Табір Зулу

Під час перебування тактичної групи в Іраку був проведений референдум щодо прийняття іракської конституції, який відбувся 15 жовтня та вибори до парламенту 15 грудня.

З метою забезпечення безпеки під час референдуму, п'ять з половиною тисяч іракських поліцейських забезпечували охорону виборчих дільниць та контролювали ситуацію у містах та населених пунктах. Більш ніж тисяча військовослужбовців 3-ї піхотної бригади та бригади "Аль-Карар" іракської армії несли службу на блок-постах та патрулювали шляхи провінції Васіт.

Оперативна група військових радників 81 ТГр несла чергування у штабі 3-ї піхотної бригади. Українські військові радники збирали інформацію про ситуацію, забезпечували систему доповідей про обстановку до штабу групи та були у готовності надати допомогу іракським військовим у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Інша оперативна група у складі представника відділу підтримки урядових структур полковника Олександра Кравчука та начальника групи правопорядку контингенту підполковника Юрія Вискварка несла службу в Об'єднаному координаційному центрі провінції Васіт, до якого надходила уся інформація про ситуацію в провінції. Крім українських офіцерів, до чергування в ОКЦ були залучені представники влади провінції та усіх силових структур.

В день проведення референдуму завдяки спільним зусиллям іракської влади, силових структур та українського контингенту ситуація залишалась стабільною та контрольованою.

На випадок виникнення надзвичайних ситуацій в резерві 81 ТГр у 15-хвилинній готовності знаходились взводи 1-ї аеромобільної та розвідувальної рот. З метою можливого посилення підрозділів іракської армії на час проведення референдуму до табору "Zulu", було передислоковано взводи 4-ї аеромобільної роти, які по завершенні голосування 16 жовтня повернулись до місця постійної дислокації до базового табору "Delta".

27 жовтня близько 10-oї години, під час здійснення планової інженерної розвідки дороги, неподалік міста Ен-Нуманія за 3-4 метри від БТР-80 на узбіччі спрацював фугас. Внаслідок вибуху троє військовослужбовців зі складу тактичної групи отримали легкі поранення. Постраждалим було надано першу медичну допомогу лікарем патруля. Після цього їх доставили до базового табору "Delta", до медичної роти для надання подальшої допомоги.

Ірак

17 листопада 2005 року в урочистій обстановці командир 81 тактичної групи Збройних Сил України в Республіці Ірак генерал-майор Сергій Горошніков і командир 3-ї піхотної бригади іракської армії бригадний генерал Мухаммед Джавад Хуайді підписали акт передачі повноважень в зоні відповідальності - провінції Васіт.

Відповідно до домовленостей, досягнутих під час візиту Міністра оборони України Анатолія Гриценка до Республіки Ірак в листопаді 2005 року, 5 грудня в Іраку був підписаний контракт про передачу на безкоштовній основі військової техніки, озброєння і майна українського контингенту підрозділам новоствореної Іракської армії.

З української сторони документ підписали представник Міноборони полковник Андрій Андрущенко та представник державної компанії "Укрспецекспорт" Юрій Кризький, з боку іракської сторони - начальник генерального штабу Іракської армії генерал Бабакер Бадерхан Зебарі.

Відповідно до контракту іракські військові від українського контингенту отримали 526 одиниць стрілецької зброї, понад півтора мільйона боєприпасів та 17 одиниць бронетанкової техніки, серед яких 13 БРДМ-2, 56 автомобілів різних марок, 225 комплектів засобів зв'язку, 176 комплектів інженерної техніки та майно.

Крім того, іракським військовим передані понад 2 400 комплектів приладів і майна до ракетно-артилерійського озброєння, близько 200 найменувань запасних частин до бронетанкової та 729 найменувань автомобільної техніки, 2000 100 комплектів засобів радіаційного та бактеріологічного захисту, 8000 600 комплектів речового майна тощо.

Ірак. Остання ротація

За період виконання завдань в зоні відповідальності 81 тактичною групою:

За 8 місяців виконання завдань ними було здійснено близько 260 конвоїв та понад 1000 патрулювань, спільно з іракськими військовими проведено більше 10 стабілізуючих операцій в ході яких вилучено значну кількість зброї і боєприпасів.

Сапери спільно з казахськими колегами вилучили та знешкодили близько 240 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Відділом підтримки урядових структур 81 тактичної групи було реалізовано близько 50 проектів з відновлення соціальної та матеріальної інфраструктури провінції Васіт на загальну суму близько 3 млн. долларів.

Надано гуманітарну допомоги загалом близько 6500 місцевим жителям. 5135 іракців отримали медичну допомогу від лікарів української медичної роти.


Завершення виконання завдань

81-а тактична група перебувала в Іраку з квітня 2005 року по грудень 2005 року і була останньою військовою частиною ЗС України в складі Багатонаціональних сил у Республіці Ірак.

29 грудня остання група миротворців на чолі з генерал-майором Сергієм Горошніковим прибула літаком до Львова. Їх зустрічав Міністр оборони України Анатолій Гриценко та командувач військ Західного оперативного командування генерал-лейтенант Михайло Куцин. Місія успішно завершилася, не втративши жодного військовослужбовця. Після виведення в Україну тактична група переформована в 80 окремий аеромобільний полк.


Використані матеріали:
Історія миротворчої діяльності Збройних Сил України. Веб-сайт МОУ
Прес-служби Кабінету Міністрів України
Управління преси та інформації Міністерства оборони