Державна прикордонна служба збільшить бойові підрозділи на 3000 чоловік

ДПСУ

Президент вніс до Верховної Ради законопроект №2471, яким пропонує збільшити граничну чисельність Державної прикордонної служби України.

Відповідно загальну чисельність з 50000 планується збільшити до 53000 осіб, у тому числі військовослужбовців з 42000 до 45000 осіб.

Проект розроблено Адміністрацією ДПСУ. Як зазначено у пояснювальній записці - у зв'язку з подальшою ескалацією (після анексії Автономної Республіки Крим) конфлікту на сході України, пов'язаною з агресією з боку Росії. Така ситуація зобов'язує вживати заходів, спрямованих на захист суверенітету держави та відновлення контролю на державному кордоні, і одним із кроків є створення правових підстав для збільшення щільності в охороні державного кордону на його загрозливих напрямках.

Як правило, під час загострення обстановки основним способом нарощування зусиль є маневр силами і засобами на загрозливі напрямки. Тому на початку агресивних дій Росії відносно України у 2014 році Державна прикордонна служба наростила кількість своїх військовослужбовців на українсько-молдовському кордоні (придністровська ділянка), на адміністративній межі з АРК та на розмежувальній лінії у Донецькій та Луганських областях. Вирішення відбулось шляхом створення тимчасових бойових підрозділів та переміщення їх на загрозливі ділянки кордону, межі та розмежувальної лінії.

Переміщення особового складу та озброєння на ці ділянки відбулося з інших регіонів України, що своєю чергою зменшило їх кількість на інших ділянках державного кордону (на півночі та заході держави). Подальше виконання завдань потребує проведення ротації цього особового складу, який понад, ніж півроку виконує обов'язки в проведенні антитерористичної операції та з охорони розмежувальної лінії на сході держави. Наявні резерви вже використані раніше, а гостра необхідність у присутності більшої кількості військовослужбовців залишається.

Аналіз та прогнозування ситуації свідчить, що для більш успішного виконання поставлених Державній прикордонній службі України завдань на загрозливих напрямках необхідно створити нові бойові органи (підрозділи) охорони державного кордону, і для цього необхідно збільшити наявну граничну чисельність Державної прикордонної служби на 3000 осіб.

Водночас в пояснювальній записці не міститься згадувань про фактичне роззброєння Державної прикордонної служби, що тривало до початку воєнного конфлікту. Перетворення ДПСУ на "правоохоронний орган європейського зразка" призвело до розформування бойових частин та істотної зміни порядку несення служби. Відповідна Концепція розвитку Державної прикордонної служби України була розрахована на період до 2015 року.