Збройні Сили України: реформа 2015

Plans to reform the Armed Forces of Ukraine in 2015
Автор: Андрій Шинко
оновлено: 12.03.15
Польова форма української армії

На 2015 рік заплановані чергові реформи оборонного сектору, зокрема й структурні зміни в ЗСУ.

Головний (і майже єдиний) офіційний документ на сьогодні, що є у доступі для аналізу, це план заходів Міністерства оборони з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Коаліційної угоди у 2015 році.

Ще трохи відкриває завісу реформ указ Президента України від 28 січня 2015 року №39/2015, яким вносяться зміни до Переліку посад, що підлягають заміщенню особами вищого офіцерського складу, та граничних військових звань за цими посадами у Міністерстві оборони України, вже з урахуванням перспективної структури Збройних Сил України.

Що можна побачити конкретного у цих документах?

Перше. Створення Сил спеціальних операцій

Новостворене Командування ССпО очолить генерал-лейтенант (передбачена штатна категорія). Перший заступник командувача — командувач високомобільних десантних військ (у званні до генерал-майора), як можна побачити з назви посади буде командувати частинами ВДВ у складі ССпО ЗС України.

Відповідно до наявної інформації можна приблизно передбачити структуру Сил спецоперацій:
  • Командування ССпО
  • Командування ВДВ (у складі КССпО)
  • 140-й центр спеціального призначення
  • 73-й морський центр спеціального призначення
  • 3-й окремий полк спеціального призначення
  • 8-й окремий полк спеціального призначення
  • 25-а повітряно-десантна бригада
  • 79-а окрема аеромобільна бригада
  • 80-а окрема аеромобільна бригада
  • 81-а окрема аеромобільна бригада
  • 95-а окрема аеромобільна бригада

3-й та 8-й полки спеціального призначення можуть бути розгорнуті у бригади. Можливе входження до складу ССпО 801-го окремого загону боротьби з підводними диверсійними силами та засобами.

Друге. Новий військово-адміністративний поділ країни

За новим військово-адміністративним поділом пропонується розділити країну на чотири зони відповідальності.

Сухопутні війська

В Сухопутних військах відповідно заплановане створення чотирьох оперативник командувань "Північ", "Південь", "Схід" та "Захід", замість існуючих двох ОК "Північ" (управління у м.Рівне), ОК "Південь" (управління у м.Дінпропетровськ).

Крім того, наразі поки ще існує 8-й армійський корпус (штаб у м.Житомир), який не входить до складу оперативних командувань та безпосередньо підпорядкований командуванню Сухопутних військ. Військові частини 8-го АК розташовані відразу на території двох існуючих оперативних командувань. Корпус за новою структурою підлягає розформуванню.

Якщо із зонами відповідальності нових командувань поки не зрозуміло то інформація щодо розміщення управлінь ОК, зустрічається:
  • ОК "Північ" - м. Чернігів (на базі колишнього управління Північного ОК, пізніше територіального управління "Північ")
  • ОК "Захід" - м. Львів (на базі колишнього управління Західного ОК), або м. Рівне (на базі існуючого)
  • ОК "Південь" - м. Миколаїв (згідно із заявою Міністра оборони, щодо залишення Командування ВМС в Одесі на базі колишнього управління Південного ОК) або м.Одеса
  • ОК "Схід" - м. Дніпропетровськ (на базі існуючого управління ОК "Південь".)

Щодо комплектів військ то планом передбачені заходи з удосконалення системи дислокації військових частин Збройних Сил України з урахуванням створення 4-х оперативних командувань та їх типового комплекту військ.

За наявною на сьогодні інформацією маємо у складі Сухопутних військ:
  • 2 танкові бригади: 1, 17 отбр
  • 12 механізованих (мотопіхотних) бригади: 14, 24, 28, 30, 53, 54, 57, 58, 59, 72, 92, 93 омбр (опмбр), згідно із заявою ГШ, крім цього повинна бути ще одна бригада
  • 2 гірсько-стрілецьких частини: 128 огпбр та 10 огпп
  • 1 ракетну бригаду (безпосереднього підпорядкування КСВ)
  • 5 артилерійських бригад (26, 40, 13, 44, 55 оабр) та 3 реактивні артилерійські полки (15, 27, 107 реап)
  • 2 зенітних ракетних полки (1039, 1139 зрп)
  • 3 бригади (полки) армійської авіації (7 опаа, 11, 16 обраа)
  • спеціальні війська (забезпечення бойової діяльності): розвідки, зв'язку, РХБЗ, інженерні частини, РЕБ та ін.

Якогось саме типового комплекту не проглядається. Планів щодо створення нових танкових бригад не оголошувалось та за умови наявності техніки малоймовірно у найближчий перспективі.

Ракетна бригада вірогідно залишиться у центральному підпорядкуванні, як можливо й одна з артилерійських бригад і кожний ОК отримає по одній оабр. Або інший варіант - один ОК бути мати дві оабр, інші оабр+реап.

Щодо механізованих (мотопіхотних) та гірсько-стрілецьких бригад маємо по три бригади на ОК та дві бригади у залишку, які ймовірно "компенсують" відсутність танкових бригад у двох ОК. Плюс гірсько-піхотний полк в одному з ОК.

З зенітними ракетними полками та частинами армійської авіації логічно було б очікувати створення нових частин для укомплектування всіх чотирьох ОК. Якщо звісно частини АА не передадуть вслід за ВДВ до складу Сил спеціальних операцій. А в нас можливе й таке.

З наявних (та формуємих) спеціальних військ кожен ОК отримає по одному окремому розвідувальному батальйону (54, 74, 129 орб, ще один формується), кількість бригад (полків) зв'язку необхідно доводити до чотирьох. Те саме стосується інженерних частин та частин РХБЗ (маємо 12, 91 опоз (колишні інженерні полки, що мають батальйони РХБЗ), 703 іп та 704 опРХБЗ). Частини РЕБ також ймовірно чекає реорганізації із входженням до складу кожного ОК.

Повітряні Сили

В Повітряних Силах заплановане створення чотирьох повітряних командувань "Центр", "Південь", "Схід" та "Захід", замість трьох існуючих ПвК "Центр" (управління у м.Васильків), ПвК "Південь" (управління у м.Одеса), ПвК "Захід" (управління м.Львів). Наявні ПвК за попередньою реформою підлягали розформуванню із передачею функцій центрам управління та оповіщення.

Ймовірно слід очкувати створення ПвК "Схід" (з управлінням в м.Дніпропетровськ) та залишення трьох існуючих. Із передачею військових частин Повітряних Сил до їх складу.

Третє. Інші заходи.

Інші заходів реформування, що стосуються структурних змін, можна коротко згадати у одному розділі:
  • повернення Держспецтрансслужби (залізничних військ) із підпорядкування Мінінфраструктури до складу Збройних Сил України;
  • реформування Військової служби правопорядку у Військову поліцію;
  • створення нової системи логістичного забезпечення Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТО;
  • введення до штатів механізованих (танкових) бригад ремонтно-відновлювальних батальйонів;
  • відновлення та розгортання системи військових комісаріатів (відновлення ВК у всіх районах та містах);
  • реформування та оптимізація системи військової освіти (зокрема відокремлення ВВНЗ які були передані до складу цивільних навчальних закладів);

Крім того, план передбачає удосконалення систем матеріально-технічного забезпечення військовослужбовців, морально-психологічного забезпечення, питання щодо закупівлі, ремонту та відновлення озброєння і військової техніки, створення ефективної системи мобілізаційної підготовки та мобілізації, побудову ефективної територіальної оборони та інші заходи.


Оновлення 12.03.2015:

12 березня Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак взяв участь у публічному звіті Уряду з нагоди 100 днів діяльності.

У своєму виступі Степан Полторак наголосив, що наразі завершується реформування Міністерства оборони та Генерального штабу, як органів військового управління: вже усунуто дублювання функцій між Міністерством оборони та Генеральним штабом Збройних Сил України, удосконалена взаємодія між структурними підрозділами, спрощена процедура прийняття управлінських рішень, ліквідовані нормативно-правові акти, які перевантажували та гальмували систему управління оборонного відомства та оптимізували організаційно-штатну структуру Міноборони та Генерального штабу.

Як підсумок, реформовано 12 департаментів (управлінь), скорочено 4 департаменти, які перевантажували та дублювали функції, створено кадровий резерв чисельністю 1432 військовослужбовців-учасників АТО для заміщення посад керівного складу в структурах Міністерства оборони та Збройних Сил України, запроваджено системні перевірки на поліграфі всіх керівників структурних підрозділів Міноборони та Генерального штабу, створено Раду волонтерів, члени якої беруть участь у формуванні й підготовці кадрового резерву та підрозділів і безпосередньо у складі штатних підрозділів залучені до заходів матеріально-технічного, продовольчого та інших видів забезпечення військ.

Чисельність Збройних Сил України збільшена до 250 тисяч осіб.

Вже уточнені військово-адміністративний та оперативно-стратегічний поділ України відповідно до сучасних загроз, значно збільшена чисельність угрупування військ на Сході України, запроваджено екстериторіальний, змішаний принцип комплектування особовим складом, створено 4 оперативних Командування та Сили Спеціальних Операцій, нарощено угруповання військ шляхом розгортання додатково 10 бригад та 1 полку, впроваджено нові стандарти підготовки військ і органів управління на всіх рівнях військового управління з урахуванням досвіду АТО.

Ukrainian Military Pages


Наступне: Збройні Сили України: реформа 2015. Частина ІІ: Військова освіта